Otpornici za energetsku elektroniku i automatizaciju

U oblasti energetske elektronike i automatizacije često se javlja potreba za električnim otpornicima. Otpornici se najčešće koriste za disipaciju električne energije ili kao šantovi.

Eltrans u svom proizvodnom programu ima otpornike za kola energetske elektronike i automatizacije. To su zapravo grejači odgovarajućih karakteristika (snage, otpornosti, napona). Najčešće ih radimo kao patronske grejače (otpornike) ali je moguć i drugi oblik.
Patronski grejači (otpornici) su prave cevi od prokrona ili mesinga u koje je smeštena grejna spirala sa izolacijom. Priključci su najčešće izvedeni u obliku silikonske žice i nalaze se na jednoj strani cevi. Prečnik i dužina cevi se rade po zahtevu kupca. Prečnici otpornika se najčešće rade u opsegu Fi 10 – 30 mm, a dužine od 80 – 500 mm. Naravno, po zahtevu se mogu raditi i druge dimenzije.
S obzirom da su to po svojoj konstrukciji grejači, trajno mogu izdržavati temperature do 200°C pa i više, bez dodatnog hlađenja.
Elektrootporna spirala je smeštena unutar kućišta (gore pomenute metalne cevi) tako da nije potrebno vršiti dodatnu zaštitu od napona dodira. Podnosivi napon prema masi je 1650 ili 2000 , 50 Hz, što ih čini otpornim na razne prenaponske talase koji se javljaju u el. kolima.
Potrebno je obezbediti nosač za njihovo mehaničko učvršćenje. Po potrebi, otpornike treba tako odvojiti od ostatka kola da se toplota koju emituju ne bi prenosila na ostatak opreme i time neželjeno grejala ostale komponente, ili pak da ne bi neko dodirnuo zagrejani otornik i time se opekao.